Hunden trækker – hvad gør jeg?

 

Det er et ret almindeligt scenarie at se en hund trække mere eller mindre af sted med ejeren, til stor frustration for sidstnævnte og på den lange bane hverken sundt for hundens eller ejeres krop.

Jeg vil i denne artikel prøve at belyse årsagerne til at hunden trækker i snoren, samt løsninger til at træne sig ud af problemet.

Hvorfor trækker hunden?

For det første bevæger det fleste hunde sig helt naturligt hurtigere end vi mennesker. Hunde foretrækker nemlig at trave hvis de skal bevæge sig over større afstande og for de fleste hunde, så giver det simpelthen bare et højere tempo end vi mennesker går i.

Dernæst erfarer vores hunde hurtigt, at hvis de ser(lugter) noget spændende de vil hen til, så er den letteste løsning at trække i snoren til mennesket følger med. Det er den korte forklaring. Og det er alene vores egen skyld at hunden i så fald har erfaret dette.

Til denne erfaring kommer så at hunde naturligt vil yde modtryk mod noget der strammer om halsen. Dette betyder at selvom det i vores øjne burde være let for hunden at finde ud af at det ville være meget mere behageligt for den selv, ikke at trække i snoren, så sker det modsatte og hunden forsøger at få presset til at holde op ved at trække igennem det. Det lykkes også ofte for den, eftersom vi snoreholdere følger med hen til nærmeste snuseplet – hvor snoren så bliver løs!

Understimulering, stress og manglende impuls kontrol har alt sammen også indflydelse på hvor meget og hvordan hunden trækker. Hvis hunden ikke får lange eller indholdsrige nok ture vil den være så opsat på at nå det hele, når den endelig er ude, at det vil være meget svært for den ikke at trække i snoren. En hund som er stresset vil også have svært ved at være så afslappet at den overhovedet evner at bevæge sig så langsomt som det kræver for at følges med et menneske i løs line. Og impuls kontrol indebærer at hunden har lært at den ikke altid kan komme hen til alt hvad den gerne vil, lige når den vil det.

Alt dette tilsammen kan ikke undgå at give en hund der trækker, hvis ikke ejer gør en aktiv indsats for at forhindre eller stoppe det.

Forberedelse til træning:

Først skal vi sikre os at hunden ikke er understimuleret eller stresset af anden årsag på turene.

Det første tages der hånd om ved at sørge for passende mængder udeaktiviteter – gerne mindst 2 timer for langt de fleste hunde. Og det er dagligt! Det synes måske af meget, men for en ung hund er en times gåtur ikke urimeligt meget og så bruger den helt sikkert også gerne en del tid på at lege eller søge efter foder i haven. De helt små hunde med korte ben, kan formentlig nøjes med lidt kortere ture – men kræver så aktiviteter på anden vis. En social ung hund der er glad for andre hunde, har også behov for at få dette tilfredsstillet og bør være sammen med andre hunde et par gange om ugen. Det er også en super god måde at brænde energi af påJ Arranger hundeleg med nabo eller venner med hunde, som din kommer godt ud af det med. Det kan også bare være at følges på en god skovtur, så din hund lærer at man ikke altid skal lege vildt, når man er sammen med andre hunde. Impulskontrol trænes ved at hunden lærer at vente på tilladelse til forskellige ting, f.eks at komme ud af bilen, ud og ind af døre, få sin madskål, få lov at løbe fri med mere.

Udstyr:

Det er vigtigt at have det rigtige udstyr på som hjælper en i træningen i stedet for at modarbejde indlæringen. Det sidste sker med brug af en flexline som ruller ud når hunden trækker. Prøv selv at få en til at holde en flexline, hold fast i karabinhagen med den ene hånd afslappet ned langs siden og gå så fremad…Bliver din hånd langs siden uden at du bruger muskler?  Nej, der skal nemlig et rimeligt stort træk til at flytte snoren og vi vil jo gerne lære hunden at det IKKE lønner sig at trække. Derudover er flexline beregnet til skov og strandture og ikke til færdsel langs med vejen uden meget stor omtanke. Til skov og strandture er den til gengæld god at give hunden lidt frihed i, men brug den sammen med en sele, dels for at skåne hundens nakke og ryg og dels for at den ikke bygger mange halsmuskler op ved at skulle trække linen ud konstant. Det samme gør sig gældende ved brug af lang slæbe line – den bør KUN bruges sammen med sele.

En sele som passer godt er et godt redskab til at lære at gå afslappet i snor – se evt. min artikel om seler andet sted på hjemmesiden.  Alternativt skal du have et bredt halsbånd på af læder eller nylon, og uden kvæler funktion. Sidstnævnte har til hensigt at straffe hunden, men da det ikke er sundt for hundens strubehoved eller igen hals og ryg muskler, så er det ikke nødvendigt med et sådan halsbånd. I mange tilfælde stresser det hunden mere end det gavner.

Og så en helt almindelig fast line af det materiale du bedst kan lide at holde ved på mindst 1,3 meter. Lidt længere hvis hunden er lille. Omkring 1,5 – 2 meter er passende for de fleste. Dette for at give hunden tilstrækkelig frirum at bevæge sig på, men stadig ikke have så meget snor at det bliver svært at styre.

 

Hvordan træner vi så?

Når vi har fået styr på det ovenstående og hunden ikke er understimuleret eller stresset på anden vis, så kan vi begynde at lære hunden at gå i løs line. Det er meget vigtigt at det er her fokus er og ikke på at stoppe trækkeriet. Det er nemlig altid mere givende og motiverende at have fokus på det vi rent faktisk VIL have i stedet for det vi ikke vil have. Så får hunden også en oplevelse af hvad der rent faktisk kan betale sig at den gør i stedet. Alle elementer skal trænes først hjemme i haven, så i kendt miljø på tur og dernæst i sværere og sværere miljø.

Grundlæggende er der 3 ting man skal have styr på, på samme tid for at hunden gør det VI kalder ”at gå pænt i snor”.

 1) Den skal følge vores tempo og altså ikke hele tiden ønske at bevæge sig hurtigere end os.

 2) I forbindelse med punkt 1, skal den også synes det er fedt at gå ved siden af os og slappe af og have en vis grad af kontakt til os undervejs.

3) Den skal reagere på en stramning af snoren ved at sætte farten ned og selv mindske trykket, altså give efter for presset.

Ikke trække = gå i løs line. Step by step

Ovenstående udsagn ser let ud – men det er det ikke.

Punkt 1:

Lær hunden at holde kontakt og løs line når du går baglæns og har hunden foran dig. Du går baglæns – hunden går forlæns efter dig. Beløn hunden med de bedste godbider den ved for dette.

Hvis hunden afbryder kontakten og går forbi dig, så vender du om og går baglæns i den retning hundens hale peger. Straks hunden vender og følger med dig igen, skal den belønnes. Målet med dette første element er at lære hunden at holde kontakt under gang og få erfaring i hurtigt at vende sig mod ejer, hvis denne bakker = der var pres på snoren. Det er vigtigt at det er hunden SELV der løsner snoren og ikke dig der trækker i den eller løsner snoren når hunden er tæt nok på. Hold for enden af hundens snor og hold hånden mod maven hele tiden, så snoren bliver løs når hunden flytter sig. I starten når du stopper og går baglæns, kan det tage hunden lidt tid at finde ud af at vende sig mod dig, bare bak stille og roligt væk og så bliver hunden nødt til at flytte sig og dermed følge med snorens pres.

Gentag punkt 1 til du kan gå baglæns rundt i flere minutter og skifte retning og hunden følger efter dig, straks den har spist den sidste godbid du gav den. Når I kan dette inde i stuen, så gør det i haven og så på fortovet osv. Husk i den forbindelse at det er langt sværere for hunden at koncentrere sig med forstyrrelse fra folk, biler, dufte med mere end det er hjemme i haven. Derfor skal du forvente at træne længere tid på punkt 1, i gågaden end du skal hjemme før hunden kan fokusere.

 

Punkt 2:

Nu skal hunden lære at gå fremad og stadig holde kontakten. Start ud med baglæns gang, når hunden holder fokus på dig, skifter du og går fremad forbi hunden, så denne er på din venstre side. Ros og beløn ved det først skridt hunden tager ved siden af dig. Hvis hunden ikke følger med her, så skal du træne mere på punkt 1. Efter hver belønning starter du ud med at gå baglæns, men vender så og går forlæns og så bygger du langsomt det antal skridt du kan tage forlæns op. Skift imellem at belønne hunden for at vende og følge med dig når du går baglæns og for at vende og holde kontakt mens i går fremad. Ros og beløn efter passende antal skridt fremad – altså inden du mister hundens kontakt. Sker dette alligevel, så er du gået for mange skridt fremad og skal træne mere på bare at vende og skifte retning, samt belønne for bare et skridt fremad.

 

Punkt 3:

Dette punkt er fortsættelse af punkt 2 og er egentlig gåtur på veje og stier og det kommer i til, når I kan udføre punkt 2 i mere roligt miljø, som f.eks. en tom parkeringsplads og i kan gå mange skridt uden at hundens mister fokus. Nu kan du også begynde at bruge miljøbelønninger ind imellem i stedet for godbidder. En miljøbelønning er alt i miljøet som hunden gerne vil hen til eller have. For eksempel en spændende snuseplet eller en hundeven.

Start ud i hvert nyt miljø med punkt 1 og punkt 2 og når hunden er fokuseret udvider du bare jeres antal af skridt. Hunden behøver ikke hele tiden se op, den må gerne snuse, men ved træk i snoren udføres punkt 1 og 2 og belønning kan så nogen gange erstattes med at hunden må gå hen til den spændende snuseplet den trak for at komme frem til. Hunden skulle gerne via ovenstående træning over nogle uger have lært at det er rart at gå ved siden af dig og derfor vil den fortsat gerne gøre dette, selvom I nu er i et miljø der udfordre denne færdighed.

HAR man en hund der trækker meget allerede og hvor det kan være svært at få den luftet nok, hvis hele turen går med at træne, så vil jeg anbefale at man i den periode går med hunden i sele når man ”bare” går tur og at man går med halsbånd, når der trænes. Dog skal man stadig være opmærksom på at hunden ikke får lov at trække en hen til det den vil hen til, men stoppe op ved de værste træk og udføre punkt 1.

Til sidst vil jeg bare nævne, at som ved så meget andet, så er forebyggelse bedre end helbredelse, så samme fremgangsmåde kan med fordel bruges til hvalpe, allerede inden de er begyndt at trække i snoren for alvor. Her lægges vægten specielt på punkt 2 og 3, hvor hvalpen lærer at det er super sjovt og giver mange godbidder, at følge med i løs line og man kommer IKKE hen til noget hvis man trækker i snorenJ

God træningJ

Skrevet af Hundeejerinstruktør Nille Andersson

 

 

 

Del siden