Sele guide
At bruge sele til hunden på tur og til træning er efterhånden meget almindeligt og udbuddet er enormt. Derfor kan det også være svært at finde den helt rigtige sele til sin hund.
Jeg vil i denne artikel prøve at gennemgå de forskellige sele typer, deres fordele og ulemper samt hvilke sele typer der typisk passer til hvilke hundetyper. En sele på hunden er meget anbefalelsesværdig, da den i forhold til et halsbånd, fordeler trykket fra snoren over et større område. En hund har også flere muskler til at modstå presset på kroppen end den naturligt har omkring halsen. Det skal også siges, at seler ikke kun er til hunde der trækker meget, det er lige så meget for at skåne hunden for kraftige ryk i halsen, hvis den pludseligt springer ud i snoren fordi den ser noget spændende!
Det vigtigste ved tilpasning af en sele, er at sikre at presset fra snoren, hvis hunden skulle trække, rammer et eller flere steder hvor hundens krop kan tåle det bedst. Det optimale er, hvis det meste af presset sidder omkring skuldre og bryst, da hunden her har mange muskler den kan modstå presset med. Desværre er det bare alt for tit ikke tilfældet i sele design eller tilpasning at det sker. I stedet sidder presset ofte rundt om maven og sidder selen så for langt tilbage oveni og hunden trækker ud til siden, så forårsager selen et tryk på siden af ribbenene som derved udsætter hundens ryg for et skævt træk!
Den eneste måde at finde ud af hvor presset sidder, er at give hunden sele på og få en til at stramme snoren i forskellige vinkler, mens man har en hånd mellem hund og sele hele vejen rundt. Designet af selen kan snyde en til at tro at f.eks. et bredt stykke med fleece vil være der presset sidder, men det er det ofte ikke.
Sporseler:
Disse seler kaldes også nogle steder T-seler pga. det lige brede stykker over brystet.
De kan fås både i læder og nylon og i mange forskellige mærker. En sele der som regel fordeler trykket rigtig fint på brystet af hunden og i kraft af den sliske ringen til snoren glider i, sjældent selv glider om på siden af hunden. Det er ofte en god sele til hunden der trækker i snoren, da man netop har så godt fat i forparten af hunden. Det er den sele der er nemmest at sætte på, da den kun skal klikkes sammen et sted og der ikke skal løftes nogle poter. Den er dog mindre egnet til hvalpe, med mindre man vil skifte sele ofte, da den har begrænsede indstillingsmuligheder mens hunden vokser. Bryststykket sidder lige og midt på brystet og mavestykket går lige bag skulderbladende og forbenene. Denne sele passer og sidder ofte godt på de lidt bredt byggede hunde, både store og små, men generelt kan den passe de fleste, hvis lige det hundeindivid man har, rammer ind i den rigtige størrelse.
H-sele:
Den sele som findes i flest farver og design. Gode indstillingsmuligheder både rundt om maven og rundt om halsen. Det kan være en fordel at finde en af de varianter der har flere ringe end den man sætter snoren i, da især en ring eller fast syning under maven sikrer at selen ikke glider rundt. Det vigtigste ved tilpasning af denne sele er, at den ikke er for stor til hunden. Især er det vigtigt at stykket mellem forbenene og på ryggen ikke er så langt at mavestykket kommer så langt tilbage på hunden at trykket fra snoren kommer til at indvirke på de bagerste ribben eller endnu værre helt bagved ribbenene, så hunden trykkes i mellemgulvet. En huske regel kan være, at når hunden har selen på og står stille, skal mavestykket gå rundt om hunden umiddelbart bag albuen, men uden at genere når benet føres tilbage. Halsstykket skal følge hundens skulderblade nogenlunde. En god hvalpe sele til mange hunde pga. indstillingsmulighederne, hvis man er opmærksom på ovenstående. Den kan bruges til de fleste racer og er ofte god til hunde der har en lang krop som f.eks. gravhunde, hvorimod den ofte sidder dårligt på de meget korte hunde som f.eks. mops.
Step-In sele
Kaldes også nogen steder K eller I-sele. En sele som hunden ikke skal have over hovedet, men træde ind i med begge forben, hvorefter den lukkes på ryggen. Den har gode indstillingsmuligheder og er ofte rigtig god til hvalpe af de fleste racer. Det er som regel en fordel at selen ikke er så stor, at den skal være spændt helt ind for at passe. Det mindsker tendensen til at glide rundt. Den fordeler oftest trykket fint på både bryst og mave delen og er rigtig god til de hunde der ikke kan lide at få noget over hovedet. Kan dog være ret nem at slippe ud af for hunde der har lært fidusen med at bakke ud af selen. Den kan fås i mange farver og flere forskellige materialer.
Y-sele:
En forholdsvis ny sele type på markedet. Fungerer og sidder meget som en H-sele, men med et fast stykke uden indstillingsmuligheder om halsen og med ringen til snoren tættere på hundens nakke. Dette giver en bedre trykfordeling omkring hundens skuldre i forhold til H-selen, til gengæld er det så ikke alle hunde der passer til de forskellige størrelser. Det er vigtigt at selen ikke købes for stor, halsstykket skal følge hundens skulderblade så godt det er muligt når der er pres på selen. Sidder ofte godt på spinkelt byggede hunde.
Afslutningsvis vil jeg sige at fordi man har en sele på, bør det ikke være en sovepude i forhold til at lære hunden at gå i snor uden at trække. En sele sikrer bare at hunden oplever så lidt ubehag og risikerer så få skader af snoren som muligt, hvilket for mange hunde faktisk resulterer i at de trækker mindre. Det lyder måske omvendt i vores ører, men det er fordi hunde (og mange andre dyr) er modtryks dyr, hvilket betyder at de naturligt reagerer på pres ved at gå imod presset. Især omkring halsen har de denne naturlige refleks. Og selvom vores hunde på mange områder er kloge, så kræver det nogen gange en hel del indlæring at vende dette mønster for dem, så de i stedet reagerer på presset fra snoren ved at sætte farten ned. Ingen hund har godt af at trække meget i snoren, vores arme heller ikke, så den eneste vej frem er træning.
Held og lykke med at finde den helt rigtig sele!